Tomaat is een lekkere vruchtgroente die in veel landen in de keuken wordt gebruikt. Het is een lekker sappige vrucht, en daarom wordt ze vaak gebruikt in soepen en sauzen.
Tomaat is niet erg geschikt om buiten te telen, maar als je toch buiten tomaten teelt, kies dan een vroeg tomatenras. Een vroeg ras doet er zo’n 70 dagen over om vruchten te vormen. Na die 70 dagen begint het in het zeeklimaat van Nederland het weer om te slaan en wordt het kouder en gaat het vaker en meer regenen. Dan komt Phytophthora infestans om de hoek kijken. Dat is een schimmel die dodelijk is voor tomaten en aardappels. Daarom wordt Phytophthora infestans ook wel simpelweg aardappelziekte genoemd.
Er zijn veel verschillende plantvormen, dit zijn de belangrijkste:
Stamtomaat; plant die aan stok moet groeien, en gediefd en getopt moet worden.
Struiktomaat; lage, brede tomatenplant die je niet hoeft te dieven en te toppen.
Semi-struiktomaat; struiktomaat die ook aan stok kan worden geteeld, die dan gediefd en getopt moet worden.
Stappenplan tomaten telen:
STAP 1: Zaaien
Het telen van tomaten begint natuurlijk bij het zaaien. Dit doe je in februari/maart. Je pakt de zaadverpakking erbij en je leest de achterkant goed door. Staan er bijzonderheden op? Als je dat hebt gedaan, pak je een zaaitray, turfpotjes of iets dergelijks. Vul het met kant-en-klare zaaigrond of potgrond. Leg de tomatenzaden op je grond en dek het af met een dun laagje zaai- of potgrond. Geef het daarna een beetje water zodat de grond vochtig is, maar pas op! Het mag niet kletsnat zijn! Hierdoor kunnen de zaden gaan rotten en gaan ze als vanzelfsprekend niet meer kiemen. Zet de zaden in huis op een zonnig en warm plaatsje, bijvoorbeeld op de vensterbank van een raam op het zuiden. Hier moet de temperatuur zo’n 20 graden zijn. Zo kan jouw zaadje makkelijker ontkiemen en als hij gekiemd is, groeit jouw plantje lekker snel. Dat kiemen gebeurt ongeveer 8-12 dagen na het zaaien. Maar jouw zaadje kan er natuurlijk net even wat langer over doen. Raak dan niet meteen in paniek! Meestal komt het nog wel goed. Als het zaadje na zo'n 3 weken nog niet is gekiemd, is er waarschijnlijk iets misgegaan. Misschien was de grond te droog of juist kletsnat. Dan heb je nog tijd voor een andere poging. Anders kun je de lekkere, sappige en zoete tomaatjes dit jaar vergeten. Maar waarschijnlijk ben je nu wel toe aan de volgende stap:
Klik hier voor een uitgebreid stappenplan: Tomaat zaaien
STAP 2: Verspenen
Na een tijdje wordt het plantje te groot voor het traytje/ turfpotje. Dan wordt het tijd om het plantje voorzichtig te verspenen naar een potje/plastic bekertje. Hierin kan jouw plantje grotere wortels maken en wordt het plantje sterker. Het verspenen is een tussenstap tussen de tray en de volle grond. Het kan zonder deze tussenstap, maar dan moeten de kwetsbare plantjes eerder naar buiten en daardoor is er een grotere kans dat jouw plantjes de vorst niet overleven. Doe dat dus vooral niet!
Vul alle potjes of bekertjes. Maak eerst alle plantjes nat. Pak daarna heel voorzichtig het kwetsbare plantje en maak ondertussen met je andere hand met je vinger een gaatje waar het tomatenplantje in komt te staan. Plaats het plantje in het gaatje en druk de grond ernaast goed aan. Zet de plantjes weg in een zonnig raamkozijn.
STAP 3: Naar buiten!
Neem alle tomatenplanten mee naar buiten. Plant de tomatenplanten op 40-50 cm van elkaar, en zet er stokken van ca. 2 m. hoog naast. Steek deze stevig in de grond, zodat ze niet omvallen.
STAP 4: Dieven en toppen
Er komt van het dieven en toppen een uitgebreid fotostappenplan, als je moet beginnen met dieven en toppen. Kijk daarom regelmatig op de site, want dan blijf je goed op de hoogte.
STAP 5: Oogsten
Er komt van het oogsten van tomaten een uitgebreid fotostappenplan, als je moet beginnen met oogsten. Kijk daarom regelmatig op de site, want dan blijf je goed op de hoogte.
Van elke stap verschijnt een fotostappenplan in de tijd dat de stap aan de orde is. Fotostappenplannen te bekijken op de pagina: Wat nu te doen?